Генадзь Аўласенка з тых пісьменнікаў, якіх не палохаюць ніякія крызісы — ні эканамічныя, ні духоўныя. Сельскі настаўнік, які многія гады выкладае біялогію ў розных школах Чэрвеньшчыны, ён яшчэ піша вершы, п’есы, апавяданні... І галоўнае — вельмі шмат піша для дзяцей. Творы Генадзя Аўласенкі часта друкуюцца — літаральна ва ўсіх дзіцячых газетах і часопісах краіны, ды і ў часопісах “Маладосць”, “Полымя”, у газеце “Літаратура і мастацтва”... (Кастусь Ладуцька "Адкуль прыходзяць казкі?")

...І навошта напяльвала на сябе недарэчную гэту хламіду? І чыя яна, дарэчы? Дыяна ўздыхнула, узнялася з ложка і, асцярожна ступаючы босымі нагамі па халоднаму паркету, выйшла ў пярэднюю. Планіроўка пакояў тут была якраз такая ж, як і ва ўласнай яе кватэры, таму Дыяне было лёгка арыентавацца. На вешалцы, побач з дзвярыма, вісела шмат самага разнастайнага адзення, у тым ліку і жаночага, але нічога свайго Дыяна так і не знайшла... ("Прачнуўшыся раніцай")

Празаічныя творы на рускай мове

История вместо математики
Три отрывка из романа (уменьшенные)


Идеалистка
Этот пешеход, он мне как—то сразу не показался. Моему водителю — тем более. Во всяком случае, останавливаться он даже и не подумал...


Космическая богиня охоты
Но я всё равно осталась жива, а он… Он стал семнадцатым моим трофеем… Ибо я — Скади, богиня охоты у древних викингов! А также — гроза всех космозавров и последняя надежда человечества…


Трусиха
Я боюсь темноты. Точнее, не боюсь, а опасаюсь. Потому что в темноте живут твари. Это я их так прозвала, а как они себя называют — не знаю. И, наверное, никогда не узнаю, потому что общаться твари не умеют. 


Уродка
Я и сама знала, что в посёлке лучше молчать. Люди не любят уродов, они терпеть их не могут…
А мы с мамой — уроды! Так нас называют жители окрестных посёлков.


Шахматистка
Когда во входную дверь позвонили в первый раз, я как раз занималась с младшим братишкой. Вернее, укладывала его спать. А ещё вернее, тщетно пыталась сие осуществить, заранее понимая, что всё это, как говорится, глухой номер…